Másla a mléčné pomazánky

Máslo je velmi důležité v naší výživě. Jedná se o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk.

Označení máslo může nést pouze výrobek, který obsahuje nejméně 80 % (mléčného) tuku. Obsah netuků (např. laktózy, mléčných bílkovin, minerálních látek) bývá přibližně do 2 % a normovaný obsah vody je maximálně 16 %.  V případě výrobků s nižším obsahem tuku je na trhu „máslo tříčtvrtětučné“ (s 60 – 62 % tuku, též ho lze označit jako „máslo se sníženým obsahem tuku“), popř. „máslo polotučné“ nebo „light“, které má 39 – 41 % tuku.

Pokud má výrobek nižší obsah mléčného tuku, jedná se o mléčné roztíratelné tuky, kam patří i tzv. „Tradiční pomazánkové“ (dříve označované jako Pomazánkové máslo).

V případě másla se vždy jedná se o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb lidského organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitaminu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku. Máslo obsahuje i 2 – 4 % nutričně významných esenciálních nenasycených mastných ovlivňujících látkovou výměnu. Neméně důležitý je i podíl sérových bílkovin v obalech tukových kuliček a relativně vysoký podíl mastných kyselin s krátkým řetězcem, které přispívají k rychlému vstřebávání mléčného tuku v trávicím traktu.

Jaké jsou u nás tržní druhy:

  • Mlékárenské máslo se v našich podmínkách vyrábí téměř výlučně ze sladké vysoce pasterované smetany a po výrobě se uchovává při chladírenských teplotách po dobu maximálně 3 měsíců, popř. při mrazírenských teplotách, kdy je trvanlivost až 24 měsíců. Česká legislativa ale ještě navíc rozlišuje:
    - Čerstvé máslo:  Pod tímto pojmem se smí prodávat máslo maximálně do 20 dnů od výroby.  Výrobek se uchovává při běžných chladírenských teplotách 4 – 8 °C.
    - Stolní máslo: Pod tímto názvem se prodává máslo české provenience, které bylo skladováno v mrazírnách po dobu až 24 měsíců.


  • Pokud se do másla přidá smetanová kultura, jedná se o „Máslo se smetanovým zákysem“.
  • V některých zemích a u nás pouze okrajově se vyrábí také tzv. „solené máslo“, u kterého bývá obsah chloridu sodného v rozmezí 1 – 2,5 %. Sůl jednak ovlivňuje chuť tohoto výrobku a současně prodlužuje trvanlivost.


Tradiční pomazánkové (dříve označované jako „Pomazánkové máslo“): Jedná se o původní český produkt vyrobený ze zakysané smetany s přídavkem sušeného mléka, popř. s možností obohacení sušenou syrovátkou nebo sušeným podmáslím. Tento výrobek obsahuje přibližně 33 % mléčného tuku a nejméně 42 % sušiny. Vyznačuje se příjemně nakyslou chutí a jemnou, a i po vyjmutí z chladničky snadno roztíratelnou konzistencí. Snížená tučnost a tím i nižší energetická hodnota řadí tento výrobek do racionální výživy. Navíc je tu možnost ochucení celou řadou oblíbených příchutí, jako jsou pažitka, kapie či křen. Výrobek se stal za dobu své čtyřicetileté existence velmi oblíbený u českých zákazníků s širokým upotřebením jak ve studené, tak i v teplé kuchyni (ke smažení však tento výrobek nelze použít).

Mlékárenské máslo

Čerstvé máslo

Máslo se smetanovým zákysem

Tradiční pomazánkové


Máslo a mléčné pomazánky u nás například vyrábějí např.:

Mlékárna Hlinsko a.s.
Choceňská mlékárna s.r.o.
Jaroměřická mlékárna a.s.
Brazzale Moravia a.s.
a další